21 příběhů českých superpotravin, aneb jak to vše vzniklo

Jsem velice vděčná, že díky internetu, facebooku, kurzu „Podnikání z pláže“ a dalším vymoženostem jsem potkala a jsem v kontaktu s úžasnou Veronikou Hanzlíkovou – odbornicí na potraviny – kterou tímto považuji i za svou skvělou virtuální kamarádku.

Jak jsme zjistily, tak toho spolu máme hodně společného:

  • Manžely jsme poznaly virtuálně
  • Máme dvou a něco leté chlapečky
  • Baví nás osobnostní rozvoj
  • A taky sdílíme nadšení pro jídlo, o čemž svědčí i naše vzájemné rozhovory. Rozhovor se mnou najdete tady >>

A tak nechybělo málo a daly jsme to do kupy. Myslím tím pracovně. Spojily jsme Veroničiny příběhy o jídle – „Když jídlo mluví“ – s mými experimentálními kousky v podobě zdraví prospěšných receptů.

Vznikla tak z toho jedinečná e-kniha a originální e-kuchařka. Obojí už čeká na své první čtenáře, a mi nedá, abych se Verči nezeptala.

Veru,“Když jídlo mluví“ je něco opravdu unikátního, zajímavého, něco, co jsem nikde jinde nepostřehla a krásně to příjemnou formou a stylem psaní člověka obohatí.

Odkud se Veru tedy tenhle nápad vzal? Jak jsi na to přišla?

Za „Když jídlo mluví“ stojí úžasná a šikovná žena, vědma, Eva Pitnerová. Celý příběh o „Když jídlo mluví“ najdete formou pohádky v digitální knize 21 příběhů českých superpotravin. Ale zjednodušeně se dá říci, že jsem chtěla lidem povídat o potravinách zajímavě a zábavně.

Současně mě baví i alternativní pohledy na jídlo – nejen na to, jaký mají obsah vitamínů a minerálních látek, ale i jestli nás ochlazují nebo zahřívají, jestli svojí barvou působí na naše energetická centra v těle (čakry), a co vypovídají o potravinách příběhy, pověry i zkušenosti našich předků.

Evička mě pak už „jen“ navedla k tomu, ať touhle formou začnu o potravinách vyprávět.

O českých superpotravinách, mám pocit, se taky nemluví. Takže nápad ukázat lidem, že i v ČR lze nalézt hodnotné potraviny a suroviny a více je tak přiblížit, je prostě grandiózní.

Podle čeho jsi české superpotraviny vybírala? Co bylo to hlavní, co určilo, že třeba červená řepa patří mezi české superpotraviny?

S tímhle nápadem přišel původně můj muž a já ho odbyla slovy, ať si o tom napíše sám. Jenže semínko vzklíčilo a já jsem pak pochopila, že i my máme naše základní potraviny, které jsou pro nás z různých důvodů prospěšné a často mají až zázračně široké použití.

Nejen v kuchyni, ale třeba i k našemu vnitřnímu pročištění. Například sádlo je skvělý základ na vnější masti, ocet zase na dezinfekci nejen v kuchyni. Pochopila jsem, že můžu i ostatním vysvětlit, že nemusíme chodit kupovat tuňáky, abychom získali prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Můžeme si pořídit lněná semínka nebo lněný olej.

Takže jsem potraviny vybírala podle toho, co o nich vím a jak je sama používám. Navíc jsem poprosila o spolupráci členy mého E-mailového klubu, kteří se opravdu hojně zapojili. Tímto jim děkuji.

Padlo hodně nápadů, které už jsem měla já sama v hlavě, ale přibylo spoustu, na které jsem si ani nevzpomněla. Najednou z plánovaných 5-10 českých superpotravin bylo 21. Přibyly třeba ořechy, med a ještě se mi některé jako třeba mák, chřest, cukety, petržel do výběru nevlezly. Už teď proto můžu slíbit pokračování 🙂

Snažila jsem se volit superpotraviny podle ročního období a i také jejich zastoupení z různých „kategorií“. Aby se čtenáři dozvěděli nejen o skvělém ovoci a zelenině, ale aby mohli sáhnout i po „supertucích“, zdravém sladidle nebo nalezli dobré rostlinné zdroje bílkovin.

Pravda, o čočce jako zdroji bílkovin a současně luštěnině, zrovna nepíšu. Ale červenou řepu jsem například vybrala díky jejímu vysokému obsahu barviv, které mohou mít až protirakovinné účinky a působit jako prevence šerosleposti a nemocím očí. Stejně tak má řepa důležité a výrazné detoxikační účinky.

Moje poslední otázka bude směřovat tedy k tom, co vše můžou čtenáři očekávat, že se přesně dozví?

Co jim to přinese, a proč by právě oni měli mít tuhle unikátní e-knihu?  A bude tedy i druhý díl?

Už jsme to obě trochu nakously v předchozích odpovědích, ale tahle e-kniha je opravdu unikátní v tom, že spojuje pohled našeho západního světa (srozumitelné a jednoduché povídání o látkách obsažených v potravinách jako jsou vitamíny, minerály, tuky a třeba i prospěšná přírodní barviva) a pohledy zasahující do čínské medicíny a třeba i ajurvédy a makrobiotiky.

Není jen o zdraví prospěšných účincích potravin, ale i o energiích a „vzkazech“, které nám potraviny předávají. Navíc je v ní závan vzpomínek na dětství a dospívání i hřejivý zájem o čtenáře v podobě zajímavých tipů, historie i příběhů o potravinách, které najdeme v naší české kotlině.

Tahle e-kniha prostě pohladí po duši i ve zdánlivě obyčejném tématu, jakým se někdy potraviny a jídlo zdají být. A protože těch skvělých superpotravin máme v Česku ještě stále dost a dost, určitě se můžete těšit na další díl.

Já se těším už teď 🙂 Děkuji Ti Veru za milý rozhovor a přeji si, aby toto nevšední dílko udělalo radost nejednomu milovníkovi jídla.

Zde naleznete podrobnosti k e-knize a jejímu zakoupení >>

Darina Šindelářová
Veselá ženská, propagátorka domácí výživné stravy a autorka e-booku
"Jak i při nedostatku času a peněz nevařit blafy".

Říká, že miluje jídlo, které je v souladu s lidským tělem a jeho přirozeností. Díky této vášni inspiruje lidi k domácí a výživné stravě. Chce tak ukázat, jak si lze jednoduše udržovat zdravé vitální tělo a vnitřní spokojenost.

Její příběh si můžete přečíst zde >>

Přidejte se k ní na facebooku! >>
Komentáře