Domácí piškotky

Nedávno mě kamarádka inspirovala k pečení takových mini keksíků, sušenek, piškotek nebo jak jinak to ještě nazvat. Jejich kouzlo spočívá v minimu ingrediencí, a to bez použití jakékoliv mouky. Hlavní úlohu zde totiž hrají oříšky a semínka.

A tak jsem se doma podívala, co mám k dispozici a začala jsem kouzlit. 

Výsledek jsem nazvala domácí piškotky, protože jsou opravdu měkoučké, takže i ty nejmenší děti si s nimi lehce poradí. 

domácí_piškotky

Co potřebujeme k přípravě?

Vezmeme si hlubší mísu a do ní nakrájíme na kolečka 1 celý banán. Čím zralejší, tím lepší, nebudeme pak muset doslazovat medem. A právě banán nám udělá piškotky měkoučké a vláčné.

Kdo chce, tak si může do misky klepnout 1 celé vajíčko, ale i bez něj budou piškotky dobré a budou držet pohromadě.

vejce

Dále přisypeme 1 hrst vlašských ořechů a celou směs vymixujeme (klasický mixér bude v tomto případě lepší, ale já to zvládla i s tyčovým 😉 ). Postupně přidáváme další ořechy a chia semínka, dokud směs není hustá a přitom drží pohromadě.

Z mé zkušenosti jsem celkem použila 2 hrsti vlašských ořechů a 2 polévkové lžíce chia semínek. Všeobecně záleží  na velikosti banánu, který jsme použili, a zda si budeme chtít přidat vajíčko či ne. Proto v seznamu ingrediencí uvádím to rozpětí 2-3.

Na co ale nesmíme zapomenout

Je to, že si oloupané vlašské ořechy před použitím namočíme do lehce osolené vody (použijeme nerafinovanou mořskou sůl) na cca 4 hodiny. O tom, co vše je dobré před použitím namáčet a přináší tak zdravotní benefity, píšu i ve svém nevšedním e-booku „Jak nevařit blafy“.

Vlašské ořechy poté scedíme, propláchneme pod studenou vodou a můžeme použít. Díky tomuto kroku navíc se pro nás stanou stravitelnější a přínosnější.

vlašské_ořechy

Ale zpět ke směsi, kterou nyní zkusíme, zda je chuťově pro nás příjemná, popřípadě dosladíme medem či můžeme doladit ještě něčím, co vás napadne, máte doma…třeba nějaké sušené ovoce, jiné oříšky, semínka, koření, karob.

Vymažeme si plech kokosovým olejem (opravdu pořádně) a polévkovou lžící si klopíme na plech menší kopečky, které lehce připlácneme, aby vznikl tvar sušenky.

Nyní plech vložíme do předem vyhřáté trouby na 150°C a pečeme cca 30-40 minut. V podstatě dojde k tomu, že se směs přiměřeně vysuší a uvnitř zůstane měkká.

Piškotky z trouby vyndáme, necháme vychladnout a můžeme okamžitě spotřebovat 😉

piškoty

 

Komentáře





  • 4 slova, která léčí


    width=
    Stáhněte si ZDARMA 4 krátká inspirační cvičení pro radostnější prožívání života.