Jablka 3x jinak

K podzimu patří neodmyslitelně jablka. Možností, co s jablky udělat, je spousta. Já jsem si však pro vás připravila 3 recepty, při kterých zužitkujete opravdu spoustu jablek. Takže vy, co máte hodně domácích jablek a nevíte, co s nimi, tak čtěte dále. Jsou to totiž recepty, které nejenže podpoří vaše zdraví, ale taky zachutnají. 

spousta_jablek

Jablečný ocet

První možností, jak zužitkovat domácí jablka, je připravit si z nich jablečný ocet. Co budeme potřebovat?

  • čistou 3 litrovou sklenici
  • jablka zbavená stopek a „bubáků“ (uschlé zbytky květů vespod jablek)
  • čistou (filtrovanou) vodu
  • plátno a gumičku na přikrytí sklenice

Jablka zbavená stopek a „bubáků“ nakrájíme i s jádřinci na co nejmenší kousky. Po několikátém jablku vám to půjde úplně od ruky 😉

Jablka krájíme a vhazujeme do sklenice, kterou takto naplníme přibližně do její poloviny. Poté jablka zalijeme čistou vodou, promícháme a přikryjeme plátnem, které upevníme gumičkou.

jablecny_ocet

Sklenici ponecháme v kuchyni při pokojové teplotě po dobu 3 týdnů. Každý den tuto směs navíc řádně promícháme. Po uplynutí 3 týdnů obsah přecedíme přes plátno.

Jablka pořádně vymačkáme, abychom získali, co nejvíce tekutiny, a poté je vyhodíme. Ponecháme si pouze zcezenou tekutinu, kterou nalijeme zpět do čisté sklenice a přikryjeme plátnem, které opět připevníme gumičkou.

Sklenici nyní ještě necháme 6 týdnů při pokojové teplotě a poté obsah opět přefiltrujeme, aby nám vznikl čirý jablečný ocet, který si poté můžeme přelít do sklenic a uskladnit do spižírny.

Jablečný ocet se vám bude hodit při vaření vývaru, do řady zálivek, dresinků a nebo na ranní očistný nápoj: 2 dcl vody+2 lžičky jablečného octa +1-2 lžičky medu (nahradí ranní citronádu).

Jablečný cider

Další možností, jak zužitkovat spoustu jablek, je připravit si jablečný cider. Co budeme potřebovat?

  • jablka zbavena jádřinců, stopek a bubáků
  • nerafinovanou mořskou sůl (lze použít i himalájskou)
  • syrovátku
  • mísu, plátno s gumičkou, čistou uzavíratelnou skleněnou láhev

Jablka si musíme nejdříve odšťavnit. Množství záleží na tom, kolik jablečného cideru si chceme připravit. Z jablečné šťávy odstraníme jakoukoliv pěnu a slijeme ji do čisté mísy.

Na 1 litr jablečné šťávy použijeme 1 lžíci nerafinované mořské soli (himalájské použijeme o trošku méně) a 4 lžíce syrovátky (nepoužívejte sušenou, nechte si odkapat jogurt přes plátno a získáte syrovátku).

jablecny_cider

Vše promícháme a mísu přikryjeme plátnem, které připevníme gumičkou. Kdo má rád nevšední chutě, tak může ke směsi přidat trochu strouhaného křenu 😉 . Směs necháme 3 dny při pokojové teplotě a případnou pěnu vždy odstraníme.

Poté směs přelijeme (přecedíme) do čisté skleněné láhve, kterou uzavřeme a umístíme do chladu. Po 3 týdnech lze cider již zkusit. Samozřejmě čím déle ho necháme, tím více rozvine svou lahodnou chuť.

Díky zkvašení se jablečná šťáva stane lehce perlivá, chuťově zajímavější a pro vaše tělo přijatelnější.

Jablečná mandlovka alias žemlovka

Poslední recept je na žemlovku bez žemlí. A protože místo žemlí jsou tam mandle, tak jsem ji nazvala jablečná mandlovka. Co budeme potřebovat?

  • 9 středních jablek
  • 4 celá vejce
  • 200 g rozemletých mandlí
  • 1-2 lžíce medu
  • 1 lžičku skořice
  • máslo či kokosový olej na vymazání hlubokého plechu
  • plátky mandlí na ozdobu

Jablka si oškrabeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme. Poté z nich vymačkáme přebytečnou šťávu. Jablka si vložíme do mísy, kde přisypeme rozemleté mandle, med, skořici a žloutky.

Kdo má rád, tak si může přidat i vanilku či citrónovou kůru. Z bílků si vyšleháme sníh, který ke směsi přidáme a vše řádně promícháme.

Směs nalijeme do vymazaného hlubšího plechu a ozdobíme plátky mandlí. Plech vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme 30 minut.

jablecna_mandlovka

 

Komentáře





  • 4 slova, která léčí


    width=
    Zadejte níže své jméno a e-mail, pošlu vám e-book "4 slova, která léčí" pro radostnější prožívání života - a získáte s ním i pravidelnou dávku Darčiny inspirace :)

    Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Darina Šindelářová) je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

    Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších e-mailů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu.

    Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu.