Kvásek nejen na pečení

Když se řekne kvásek, tak si většina představí něco, z čeho se dělá kváskový chleba. Většinou neví, jak si ho přesně představit (jak přesně vypadá?), ale ví, že prostě patří k chlebu a dělá se z žitné mouky.

Tento žitný kvásek je takové skvělé udělátko, které umí těsto nastartovat tak, aby kynulo. Není pak potřeba používat žádné kvasnice, nějaké kypřící prášky či sodu. Je to prostě dobrý přirozený startér. 

dscf0737

Spojovat žitný kvásek ale pouze s chlebem by bylo mylné. Je pravda, že s ním můžete upéci chleba, na jaký si jen vzpomenete …třeba pšenično-žitný, špaldovo-žitný, s ořechy nebo semínky, a taky sladký chleba.

Jak vznikne takový dobrý sladký chleba? Tak třeba přidáním skořice, hřebíčku, kardamonu, římského kmínu, koriandru či fenyklu a hlavně medu! Aby bylo dílko zcela sladce dokonáno, tak lze přidat i nějakou tu sladkou polevu… třeba moji oblíbenou… karobovou. Taková zdravě sladká mňamka.

dscf2856

Pokud těsto uděláme hustší, tak ho lze vyválet a vykrajovat z něj různé tvary. A netřeba říkat, co to s tím vším sladkým kořením bude připomínat. Ano, perníčky!

S touhle myšlenkou mě seznámila paní Jana H., se kterou jsme si o pečení chlebu dopisovaly a ona mi řekla, že takhle na to jde její kamarádka, a že to musí taky vyzkoušet. A já to vyzkouším taky! Vánoce se totiž již blíží a s nimi i vánoční voňavé pečení.

dscf2919

Kvásek ale opravdu nemusí být použit jen na pečení. Můžete s ním třeba zahustit omáčku nebo polévku. Vyhnete se tak klasické jíšce (já teda zeleninové pokrmy často zahušťuji najemno nastrouhaným bramborem).

V čem je zahušťování kváskem lepší? Lepší je v tom, že zkvašená mouka se lépe tráví než syrová mouka, kterou musíte dlouho vařit, aby nedělala v břiše neplechu. Kvásek navíc dodá pokrmu trochu jinou, netypickou chuť.

dscf0669

Kdo na takové chutě není zvyklý, tak doporučuji hotové jídlo nechat přes noc odležet. Všechny chutě se tak smísí a výsledek bude pro vaše chuťové buňky přijatelnější. Rozhodně to s ním při zahušťování nepřehánějte, aby pak jídlo nezískalo hutnou moučnou chuť.

A jak to máte s kváskem vy? Je to taky váš nejlepší kamarád při pečení a vaření? Těším se na vaše komentáře pod článkem 😉

Komentáře





  • 4 slova, která léčí


    width=
    Zadejte níže své jméno a e-mail, pošlu vám e-book "4 slova, která léčí" pro radostnější prožívání života - a získáte s ním i pravidelnou dávku Darčiny inspirace :)

    Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Darina Šindelářová) je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

    Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších e-mailů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu.

    Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu.