Ledové karobky

Znáte ledovou čokoládu? Já ji mám spojenou se školou. Když měl někdo svátek nebo narozeniny, tak donesl pytlík bonbónů a občas někdo i ledovou čokoládu. Úplně si pamatuji ty výrazné barvy na obalech a obrázky. Vždycky se mi moc líbila a ta chuť byla prostě obyčejně jiná než jen čokoládová.

Stále mám v hlavě to, že si chci připravit vlastní čokoládu. Všude kolem sebe o tom slýchám a taky někdy na tu čokoládu dostanu chuť. Obzvláště, když jako cyklická ženská jsem ve 3. fázi – fázi kreativní. To se chutě i nápady hemží a předbíhají.

A tak jsem hledala….

Untitled design (38)Kdo mě už zná, tak ví, že ráda hledám něco dokonalého a univerzálně pravdivého. Sáhla jsem tedy po své oblíbené kuchařce a zjistila, že v ní se o čokoládě nemluví a když je tam nějaká zmínka, tak spíše v negativním světle. Ale mluví se tam o karobu.

Karob, nebo-li svatojánský chleba, je tmavě hnědý lusk, ze kterého se dělá hnědý karobový prášek, který je skvělou náhražkou čokolády. Má i podobnou chuť a vůni jako čokoláda a je přirozeně lehce nasládlý. Kdo fandí raw food (syrové, živé stravě) a superpotravinám, tak se s ním už třeba setkal.

Proč je lepší než klasická čokoláda?

Neobsahuje stimulanty, naopak však obsahuje tanin, který bohužel zabraňuje vstřebávání bílkovin přes střevní stěnu.

Proto je tento prášek DSCF2808doporučeno konzumovat spíše pražený než raw (syrový), protože pražením se většina taninu neutralizuje (informace z knihy „Vyživující tradice“ od Sally Fallon).

Co myslíte, že jsem tedy udělala…

Navštívila jsem místní obchod s výživou a koupila si sklenici karobového prášku a kokosový olej. Stále mám totiž v hlavě, že si zase musím koupit ten úžasný kokosový olej.

Proč je kokosový olej tak úžasný?

DSCF2806Obsahuje kyselinu laurovou, která má silné protiplísňové a antimikrobiální vlastnosti. Chrání tak člověka před bakteriemi a plísněmi. Tato kyselina se nachází třeba i v mateřském mléce a přidává se do umělých výživ miminek.

Kokosový olej je stálý a lze ho uchovat při pokojové teplotě aniž by zežlukl, což se o řadě rostlinných olejů říci nedá (například o řepkovém oleji, který hodně lidí stále používá na smažení).  Přitom na „kokosáku“ lze taky bez problémů smažit, krásně voní a já ho používám i na tělo jako balzám po opalování.

No a já se rozhodla tyto 2 úžasné ingredience – karobový prášek a kokosový olej – spojit v jedno. Nejdříve v úmyslu, že mi vznikne čokoláda, ale nějak jsem spontánně vyrobila ledovou čokoládu – moje ledové karobky.

A o pár dnů později jsem stvořila i karobovou zmrzlinu….opravdu chutná, jak „čokoládová zmrzlina“. Ale já jsem ji stvořila do podoby výživné dobroty.

Ledové karobky – příprava

  1. DSCF2736Na pánvi si rozpustím kokosový olej podle toho, kolik karobek si chci vyrobit. Olej stačí pouze rozpustit není potřeba ho dlouho zahřívat.
  2. Než se olej zcela rozpustí, tak si připravím plastovou formu na led, kterou opláchnu studenou vodou. Ponechte ji morkou, je důležité, aby byla studená.
  3. Do rozpuštěného kokosového oleje si přidám karobový prášek. Nepřidávejte ho hodně, spíše jen pro zabarvení. Není potřeba, aby vznikla hutná směs.
  4. Karob je přirozeně nasládlý, ale pokud by to někomu nestačilo, tak lze přidat trochu přirozeného sladidla. Já používám sušenou třtinovou šťávu. Je potřeba ji ale pořádně rozpustit, protože pak by se vám mohlo stát, že by vám při pojídání karobek něco křupalo mezi zuby.
  5. Pořádně směs promíchejte, ať je jednolitá a nalijte do formy, kterou vložte do mrazáku.
  6. Jakmile usoudíte, že směs dostatečně zmrzla, tak karobky podobně jako led vymáčkněte z formy.
  7. A je to….teď už jen zbývá ochutnat 🙂
Komentáře





  • 4 slova, která léčí


    width=
    Stáhněte si ZDARMA 4 krátká inspirační cvičení pro radostnější prožívání života.