Není mléko jako mléko

Mléko je potravina, která má spoustu nálepek. Jednou se dočtete, že mléko je zdraví prospěšné. Podruhé, že už tolik ne, jen v omezené míře jako pochutina. Pak zjistíte, že není vůbec prospěšné a je lepší ho raději ze stravy vyřadit. Mléko od krav nepijte! Mléko kozí, ano! Než pít mléko, tak raději jezte mléčné produkty s kulturou. A tak dále, a tak dále.

Jak se v tom má obyčejný smrtelník vyznat, když se v tom nevyznají ani Ti na slovo vzatí  – odborníci!

Jeden vám řekne tohle a druhý zas to. Každý má k tomu jiné důvody a vychází z jiných předpokladů. Kdo ví taky, jestli vůbec všichni mluví o tom stejném mléce. Proto pak vznikají ty různé závěry. Pojďme se tedy vrátit úplně na začátek.

Co by mělo znamenat, když se řekne mléko, a co to obvykle ve všední realitě znamená?

Pro ujasnění se zaměříme na mléko, které je snad mezi konzumenty nejběžnější. A tím je mléko kravské.

Untitled design (1)

Kravské mléko je tekutina, která má charakteristicky bílou (někdy i do žluta) barvu.

Když ho nadojíme a v nezměněné formě nalijeme do hrnečku a necháme, aby odstálo, tak se navrchu usadí smetana.

Sytě žlutá hustá vrstva, ze které lze pak utlouct výživnou dobrotu – máslo. Množství smetany a její odstín se odvíjí od plemene kravičky a od toho, co jedla či nejedla.

Když ale tohle zkusíte s kravským mlékem, které si většinou kupujete v běžném obchodě (takové to v té krabici nebo v plastové láhvi), tak se nic nestane. Nic se navrchu neusadí.

Jak to?

No protože to není už to opravdové mléko! Tohle mléko prošlo úpravami, konzervací (nejčastěji pasterizací nebo metodou UHT) a tudíž se chová jinak a má i jiné účinky na naše těla.

Většinou má pozměněné množství tuku. Znáte z obchodu, že si můžete koupit mléko nízkotučné, polotučné a plnotučné. Opravdové mléko, o kterém mluvím já, má jedno množství tuku.

Celkově se složení a kvalita mléka odvíjí od konkrétního plemene,  jeho stravy a způsobu života (chovu). Takže i každé opravdové mléko může mít ve výsledku na člověka různý efekt.

Opravdové mléko má plnou hutnou chuť a je voňavé. Voní po tom zvířátku, od kterého ho máme. Jde z něho cítit život a syrovost. Zkuste si ale čichnout k „mléku od krabice“ nebo „mléku od petky“. Cítíte něco? A co chuť, je plná?

Plná ničeho, že? Ale většině lidí to přijde normální nebo přesněji si na to zvykli. Věřím, že plno dětí ani neví, že existuje nějaké jiné mléko, než to z krabice a petky. A když by ho nyní zkusily, tak by se jim asi s prominutím „zkřivila huba“. 

  A to vše díky procesu zpracování mléka, které činí z toho opravdového to druhořadé a nám ve všední realitě propagované a známější. 

Když chcete zkusit to opravdové mléko, tak vám bude nabídnuto od jedné kravičky. Nestane se vám, že vám někdo smíchá mléko od Bětky, Terezky a Rozárky, jak tomu bývá běžně u kupovaného mléka v krabici či láhvi.

Tahle jedna kravička navíc často netráví většinu života někde zavřená. Ale je venku, na sluníčku a na zelené pastvině. Z toho totiž pak to opravdové mléko může jedině vzniknout. Všechno prostě vždycky souvisí se vším.

Vznikne tak celistvá živá tekutina, která stále pracuje.  A pracuje pro nás.

Opravdové mléko stále mění chuť a  pomalu přirozeně „kysne“. Vznikne kyška, kterou když zahřejete a přelijete přes plátno, tak si vyrobíte domácí tvaroh nebo domácí měkký sýr.

Z takového mléka lze získat i kvalitní produkty s kulturou, které jsou pro naše těla velice prospěšné.

U mléka z krabice nebo petky se kvašení ani ničeho jiného nedočkáte. Díky tomu, že je toto mléko na dobro mrtvé, tak vám po čase zhořkne. Prostě se zkazí a můžete ho vylít.

Konzervace mléka způsobila, že bylo připraveno o všechny živé prvky, které kvašení přirozeně zajišťují. Je to prostě a pouze obarvená voda, která se špatně tráví (přitom živé látky přirozeně se vyskytující v mléce nám s jeho trávením pomáhají).

Untitled design (24)

Strach z nepřátelských bakterií způsobil, že mléko bylo raději na dobro zabito a s ním i všechno pozitivní, co může nabídnout.

Procesy konzervace jsou hájeny dobrými úmysly – zabíjíme špatné bakterie. Ale jak se říká, dobrými úmysly je dlážděna pouze cesta do pekla.

A konzumace mléka z petky a krabice takovou cestou opravdu je.

Přitom když se s opravdovým (syrovým) mlékem zachází v souladu s hygienickými podmínkami, tak nemusí být konzervováno. Musí to být navíc mléko od zvířat, která žijí v souladu se svými potřebami a jsou vhodně krmená.

Tohle opravdové mléko bohužel nemůžete jen tak skladovat na regálu supermarketu. A to je ten hlavní důvod, proč šlo zdraví lidí bokem a proč raději budeme mléko konzervovat.

Opravdové mléko je v mnoha formách pro nás přínosné.

Každý z nás ale musíme stále brát v potaz to, jaké máme tělo. A pokud své tělo známe, tak i víme, zda je mléko pro něj vhodné, v jaké formě a v jakém množství.

V naší populaci jsou totiž jedinci, kterým konzumace jakéhokoliv živočišného mléka nedělá dobře. Mléčný cukr, který mléko obsahuje, nedokáží jejich těla zpracovat. A mléčnou bílkovinu nedokážou strávit. Jsou na ni alergičtí.

V takovém případě se musí mléku a jeho jakýmkoliv formám vyhnout.

Při citlivosti na mléčný cukr jsou často dobře snášeny kysané formy mléka (obzvláště kefír z tibetské houby), čistá smetana a máslo (obsahují minimum mléčného cukru a bílkoviny).

Podstatou ale vždycky je, aby mléko a produkty z něj byly v živé formě (i již zmíněná smetana či máslo). Příroda totiž ví, co dělá. Nesnažme se ji za každou cenu opravovat nebo nahrazovat její výtvory něčím, co sice vydrží déle, ale na úkor toho nejcennějšího, čím naše zdraví rozhodně je.

Naopak bychom se měli těšit z těchto úžasných darů přírody, které tak důmyslně vytvořila. Protože ona to s námi myslí vždycky a jen dobře.

Komentáře





  • 4 slova, která léčí


    width=
    Zadejte níže své jméno a e-mail, pošlu vám e-book "4 slova, která léčí" pro radostnější prožívání života - a získáte s ním i pravidelnou dávku Darčiny inspirace :)

    Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Darina Šindelářová) je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

    Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších e-mailů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu.

    Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu.