Párty jídlo

Kdo by nemiloval slavnosti, oslavy, párty, a co teprve jídlo pro tyto akce určené. Párty dobroty ale nemusí být vždy jen chlebíčky a jednohubky. Lze to udělat i jinak… netradičněji, přitažlivěji a zdravěji. A když máme oslavence, tak i dort pro něj může být neodolatelně zdravý.

Já se inspirovala receptem od paní Moniky Petruchové a takto hotový dort vypadal.

raw-dort

I když se jednalo o nepečený dort, tak mi dal vcelku zabrat, hodně se totiž mixovalo a čekalo než vše řádně ztuhne, ale výsledek stál za to.

A nejlepší je, že ho lze pokaždé udělat trochu jinak, jak chuťově, tak i vzhledově…pro dospělého i toho nejmenšího oslavence. A když člověk sní nějaký ten kousek navíc, tak se tak moc nestane …je totiž hlavně z oříšků, semínek, ovoce a kokosového oleje. 

raw-dort-detsky

Než se ale dort na stůl přinese, tak je fajn, když mají hosté do čeho ďobnout. Jsem příznivec lehkého občerstvení, takového toho na chuť, aby hosté při odchodu z oslavy nefuněli, ale spokojeně se usmívali.

Není proto nic nejjednoduššího než nabídnout hostům kombinaci sýrů, ořechů a ovoce (k vínu delikátní). Oříšky samozřejmě předem namočené, sýry lahodné a nepasterizované (svou chutí vytříbenější) a ovoce sladké a exotické (například ananas, granátové jablko, datle či mango).

Nezapomenout vše přitažlivě naaranžovat a voalááá….sýrový talíř je na světě. Já tomu s tím aranžmá tentokrát moc nedala, ale vy si s těmi barvami, chutěmi a tvary určitě pohrajte.

syry

Netypické chutě hosty dostanou a budou na vás vzpomínat a všude vyprávět, jak jste styloví. Přítel od mé kamarádky mi totiž jednou připravil zapečené sušené švestky s prosciutto šunkou. Slíbila jsem mu, že to vyzkouším a stalo se.

Švestky zabalíme do kousků této šunky (lze posypat i strouhaným parmezánem) a necháme chvíli zapéct v troubě. Lze podávat okamžitě po vytažení z trouby a když se vám jako mi stane, že šunka dojde, tak švestky jen posypte parmezánem a zapečte 😉

svestky-2

Prosciutto šunka mi došla proto, že jsem ji použila ještě v jednom receptu – v mé oblíbené sýrové roládě. Jistě znáte spoustu receptů na sýrovou roládu.

Můj zní takto:

  1. Plátky sýru gouda naskládáme na plech s alobalem (pečící papír bude lepší) tak, aby se vždy lehce překrývaly a dáme do trouby, aby se plátky díky teplu spojily v jeden velký plát. Hlavně to prosím nepřežeňte jako já…museli byste roládu pak podávat i s alobalem, který se na příliš roztavený sýr přilepí a už bohužel neodlepí 😀
  2. Umícháme si trochu plnotučného jemného tvarohu nejlépe s čerstvým (domácím) sýrem, osolíme a přidáme nasekanou pažitku a nadrobno nakrájenou červenou papriku.
  3. Na plát sýru naskládáme plátky prosciutto šunky, potřeme tvarohovo-sýrovým krémem a plát srolujeme.
  4. Zabalíme do alobalu a necháme v lednici několik hodin odpočinout (většinou připravuji večer a nechávám přes noc v lednici).

syrova_rolada

Kdo má rád tyčinky, tak by měl vyzkoušet tyto mini špaldové tyčky s kmínem a solí (chystám se i na kombinaci se sezamem). Dělám je z těsta, ze kterého připravuji i závin nebo vařené ovocné knedlíky.

Když je upečete tak, aby chytly krásnou barvu (nezapomeňte je před pečením potřít rozkvedlaným vajíčkem), tak jsou opravdu k sežrání. A párty může začít 😉 

mini-spaldove-tycky