Začínáme přikrmovat

Nedávno se mě kamarádka ptala, co má dávat té své 8 měsíční kopretince k jídlu. Chtěla inspiraci, čím ji krmit, aby to nebylo pořád to stejné. A samozřejmě chtěla, aby si malá rozšířila svůj jídelníček, protože byla jídla, která prostě jíst nechtěla. No jídla, spíše potraviny jako je zelenina či maso.

A tak když jsem se jí rozepsala se svými tipy a nápady, co by mohla pro malou princeznu zkusit uvařit, tak jsem si řekla, že se rozepíšu i pro vás.

Začnu ale úplně od začátku

A to tak, že se vrátím úplně k prvním příkrmům. Moc dobře si pamatuji, že jsem z toho byla jistým způsobem nervózní. Pro inspiraci jsem si koupila knížku něco ve stylu „vaříme pro kojence“, abych se cítila jistěji.Přikrmujeme

S příkrmy se většinou doporučuje začít od ukončeného 6 měsíce. Je to v případě, že své miminko kojíte (což je stále i můj případ).  Děti krmené „umkou“ (umělou výživou) začínají s příkrmy již ve 4 měsíci.

Můj názor na kojení a umělou stravu je jasný.

Téměř každá máma může kojit (pokud v tom není opravdu nějaký závažný háček). Je jen potřeba si uvědomit, že se to musí ona i to malé mimi naučit, a to nemusí jít prostě vždy nejjednodušeji. Obzvláště, se jedná o první mimi a máma je z toho celá nesvá a nechce udělat chybu.

Není proto žádný zločin pozvat si domů odbornici – laktační poradkyni – která vás ve snaze kojit podpoří, pomůže a poradí. Sama jsem toho využila a jsem ráda, protože stále Maxíka v jeho roce a tři čtvrtě kojím.

Kojení nepotřebuje odůvodňovat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATěch důvodů, které hrají ve prospěch kojení, je spousta. Nejde prostě jen o jídlo, je to způsob oboustranné láskyplné terapie, která pomáhá ve zdraví i nemoci.

Aby ale kojení bylo opravdu přínosné, tak je potřeba, aby se máma dobře stravovala a celkově byla v pohodě a klidu.

Na druhou stranu jsou mámy, které můžou kojit, ale prostě jim to z různých důvodů nevyhovuje a nekojí. Nejsou to špatné mámy, jen prostě, nekojí. Každý jsme jiný a tak je to prostě v pořádku.

A teď už ty příkrmy

Jak jsem na začátku řekla, že jsem byla zprvu nervózní, tak to bylo i proto, že náš malý chtěl začít jíst již před ukončeným 6 měsícem. To mě znervózňovalo. Někdo stanovil pravidlo a já jako novopečená mamina jsem z toho byla nesvá. Pravidla jsou tu ale od toho, aby se porušovala a co hlavně moje intuice převládla a já dala na pocit svého miminka.

A tak náš Max začal s příkrmy ke konci 5 měsíce. On totiž, když mě viděl jíst, tak jako by říkal „Já chci taky! No tááák, dej mi taky“. Paradox bylo i to, že se říká, že u prvního příkrmu vám dítě sní maximálně tak 1-2 lžičky.

Tak to neznáte Maxe (to jméno možná odráží to, že všechno s ním musí jít ve velkém), snědl vše, co jsem mu tehdy jako příkrm připravila. Proto nevěřte všemu, co kdo říká, jen naslouchejte…naslouchejte srdcem 🙂

S čím začít?

IMG_7480Všeobecně je známo, že se začíná zeleninovými příkrmy. Není to ale pravidlo, protože existuje více přístupů, s čím začít přikrmovat. Dalším známým přístupem jsou obilné kaše. Avšak méně známo je to, že lze začít přikrmovat i takovými potravinami jako jsou žloutky na hniličko a syrová játra.

Tento přístup vychází z tradice izolovaných národů, které zkoumal Dr. Weston Price. Byl to člověk, který na své náklady cestoval a zkoumal izolované tradiční národy a kvalitu jejich zdraví.

Protože byl zubař, tak se hlavně zaměřoval na kvalitu jejich zubů. Věřil totiž, že lze mít rovné zuby bez kazů, které se všechny vejdou do dutiny ústní.

Když říkám, že se vejdou všechny, tak myslím všechny, včetně zubů moudrosti. A to co hledal objevil právě u těchto národů. Objevil souvislost mezi jejich krásnými zuby a stravou. Tohle je jen ve zkratce, kde se tohle vše kolem žloutků a jater vzalo.

Představa, že krmíte své několikaměsíční miminko téměř syrovým žloutkem či játry, je prostě sci-fi!

Já si to popravdě taky neuměla představit. Podstatou ale je, že ve své téměř syrové formě jsou tyto potraviny opravdu plné živin, které děti potřebují pro správný vývoj a jsou pro ně dobře stravitelné.

MaxíkNaproti tomu vařená zelenina, obzvláště ta, která obsahuje hodně karotenu, není pro ty nejmenší úplně nejlepší start (neumí ho totiž ještě adekvátně zpracovat).

Ale když si čtete o zeleninových příkrmech, tak právě mrkev, bohatá na karoteny, bývá tím prvním miminkovským příkrmem. Není to nic špatného, jen je potřeba to s mrkví a jinými druhy zeleniny bohatými na karoteny nepřehánět.

Maxíkův první příkrm sestával taky z mrkve. Postupně jsem ale zkoušela i jiné jednodruhové příkrmy, které jsem ale obohatila o již zmiňovaný žloutek a nepasterizované máslo.

Důležité je, aby žloutek byl na hniličko (zachovají se tak všechny důležité látky). Uvařte tedy klasicky vajíčko na hniličko, žloutek odseparujte a přidejte do hotového příkrmu.

Do hotového příkrmu lze nakonec přidat i kousek másla. Pokud používáte opravdu kvalitní nepasterizované máslo, tak je obdobně jako žloutek bohaté na vitamíny (především na vitamíny A, D a K2) a enzymy, které miminka potřebují. Pokud chcete zvýšit množství vitamínu C a zpříjemnit chuť, tak můžete přidat trošičku pomerančové šťávy.

Játra jsem popravdě začlenila až později a dnes, když udělám kousky játry třeba s bramborem, tak si malý vezme OLYMPUS DIGITAL CAMERAjátra a jí.

Tomu prostě nejde uvěřit! Jí játra, která kolikrát dělají problémy samotným dospělým.

A co dál?

Co je další skvělý startovací příkrm je banán. Díky svému „složení“ je pro miminka dobře stravitelný. Navíc se dobře připravuje – oloupete, rozmačkáte a krmíte 🙂

Co se týče tekutin, tak pokud kojíte, tak za normální situace není potřeba zavádět nějaké extra tekutiny. Ani u toho jídla se nemusíte strachovat, že malá či malý toho moc nesní.

Tyto první příkrmy slouží hlavně k tomu, aby se miminko naučilo jíst a poznalo kouzlo  jídla. Proto ho do jídla netlačte!  Naopak, dopřejte mu čas se s jídlem hezky a kamarádsky seznámit. Dopřejte mu, aby mohlo napodobovat to, co při jídle děláte vy. Jste jeho učební látka a předáváte mu vše, to vědomé i nevědomé.

Jídlo je nejen o dovednostním zkoušení, ale také o zkoušení chuťovém. Ne všechno hned musí chutnat napoprvé. Někdy to chce čas, zvyknout si na všechny ty barvy, vůně a chutě, a proto je potřeba jednotlivá jídla opakovaně zkoušet a zkoušet a zkoušet.

Přikrmovací start máme za sebou, a co dalšího lze pro ty nejmenší pusinky (tentokrát už 6-8 měsíční) vykouzlit, vám brzy napíšu v dalším článku. Do té doby výživnému jídlu zdar!

Darina Šindelářová
Veselá ženská, propagátorka domácí výživné stravy a autorka e-booku
"Jak i při nedostatku času a peněz nevařit blafy".

Říká, že miluje jídlo, které je v souladu s lidským tělem a jeho přirozeností. Díky této vášni inspiruje lidi k domácí a výživné stravě. Chce tak ukázat, jak si lze jednoduše udržovat zdravé vitální tělo a vnitřní spokojenost.

Její příběh si můžete přečíst zde >>

Přidejte se k ní na facebooku! >>
Komentáře