Žitné chlebánky

Objevila jsem doma sáček a půl žitných vloček, které mi už ve špajzce nějakou dobu ležely. Co s nimi? Snídaňová kaše z nich není zrovna to pravé, a tak mě napadlo upéct z nich chleba.

A tak jsem smíchala cca 400g žitných vloček s cca 200 ml žitného kvasu. Zdálo se mi to stále netvárné, i když jsem věděla, že vločky potřebují trochu času, aby tekutinu nasály. Ale i přesto jsem tedy ještě přidala vodu. 

Musí to mít chuť.

Netušila jsem, co takový chleba jen z žita udělá, a jestli ta chuť bude příjemná. Přidala jsem tedy nerafinovanou mořskou sůl.

Přidala jsem jí ale více než klasicky přidávám do kváskového chleba (jak takový opravdový kváskový chleba doma peču, učím i ve svém nevšedním e-booku „Jak nevařit blafy“.)

A přidala jsem ještě mletý kardamon a rozdrcený kmín, koriandr a fenykl. 

DSCF0725

Těsto jsem smíchala a nechala pod utěrkou při pokojové teplotě odpočívat.

Po cca 2-3 hodinách jsem na to mrkla a k mému nadšení vločky krásně změkly a při snaze jim dát tvar i při sobě držely. Skvělé!

Za tu dobu jsem si i namyslela, že lepší než chleba, který by při nakrájení asi těžko držel tvar,  upeču takové bulky…housky…bochánky.

Pěkně jsem je vyskládala na plech vymazaný sádlem, posypala kmínem a nechala při teplotě 175 °C péct cca 50 minut. Poté ještě 10 minut odpočívaly v teplé troubě.

S očekáváním a touhou jsem je vytáhla. 

žitné_chlebánky_ošatka

Byly na světě! Moje žitné chlebánky, které držely pěkně pohromadě a svou strukturou připomínaly takové ty fitness chleby.

Chuťově byly velice příjemné, ani ne tak chlebové, ale opravdu chutné. A stačily mi tak 1-2 a byla jsem syta.

Ale co budu povídat, zkuste je sami a napište mi, jak se vám povedly a chutnaly. A co víc, třeba máte sami tip, čím je ještě vylepšit. Takže budu velice ráda, za vaše komentáře (zde pod článek) a nápady, které pak ráda vyzkouším 😉

Komentáře





  • 4 slova, která léčí


    width=
    Stáhněte si ZDARMA 4 krátká inspirační cvičení pro radostnější prožívání života.