Znáte Allium ursinum?

Neznáte? Opravdu nevíte, co to je? Dobrá, dám vám nápovědu. Jedná se přibližně o 10-45 cm vysokou bylinu, která má bílé květy a nápadité podlouhlé listy. Tyto listy se sbírají zkraje jara, a to pro svou vynikající štiplavou chuť. Už poznáváte? Ano, je to ten medvědí….ČESNEK!

DSCF1295

Zrovna dnes, při pohodové nedělní procházce, jsme na něj narazili. No co vám budu povídat, našli jsme přímo louku medvědího česneku. A tak jsme si domů trošku té lahodné bylinky natrhali.

Navíc příští týden už jsou Velikonoce! Domácí vajíčka doma máme, tak si uděláme jarní vajíčkovou pomazánku – jednoduché a přitom velice výživné jídlo.

 Co potřebujeme?

  • plnotučný smetanový sýr (dělám si ho tak, že 500g plnotučného selského jogurtu nechám přes čistou utěrku odkapat, oddělí se tak syrovátka, a zůstane mi plnotučný smetanový sýr). Je to jednoduché a rychlé. 
  • změklé máslo (používám máslo z nepasterizované smetany)
  • několik listů medvědího česneku
  • cca 1 lžíce dijonské hořčice (ale stačí i obyčejná, vynikne tak více chuť vajíček a česneku)
  • vícebarevný pepř
  • nerafinovanou mořskou sůl (používám i himalájskou)

 Postup sledujte ve videu

A protože je neděle a peču i celozrnný špaldovo-žitný kváskový chleba, tak není nad to si na něj namazat právě tuto úžasnou jarní vajíčkovou pomazánku. Je úžasné, jak je jednoduché si dopřát něco prospěšného!

 

20160320_173615

Takže doma neleňte a hurá ven za česnekem! A pokud medvědí česnek nepotkáte, tak nezoufejte a užijte si alespoň první jarní procházku 🙂 .

Komentáře





  • 4 slova, která léčí


    width=
    Stáhněte si ZDARMA 4 krátká inspirační cvičení pro radostnější prožívání života.